Pudding chia z jabłkiem i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pudding chia z jabłkiem i cynamonem. Jest jednym z moich ulubionych deserów. Bardzo wartościowy, pożywny i oczywiście zdrowy. Najważniejsze jest chyba to, że pudding chia jest bardzo smaczny. Zaskakująco proste połączenie kilku składników, a efekt… Sami sprawdźcie.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Potrzebne nam składniki:
– 480 ml mleka migdałowego
– 2 jabłka
– 1 łyżka cynamonu
– 2 łyżki nasion chia
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
Jabłka, cynamon, mleko migdałowe umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką maskę.
Wsypujemy nasiona chia do blendera i miksujemy jeszcze przez ok 2 minuty, aby nasiona oddzieliły się od siebie i zaczęły żelować.
Pozostawiamy je tak na ok 15 minut. Po upływie tego czasu rozlewamy do szklanek bądź salaterek. Gotowe.
Przyozdabiamy np. jagodami Goji, malinami, miodem, kakao, Świeżymi jagodami, truskawkami. Wybór zależy od Was.
SMACZNA PRZEKĄSKA W FORMIE PUDDINGU CHIA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM!