Smaczna surówka z kapusty pekińskiej i papryki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczna surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale również może służyć jako przystawka bądź przekąska na przyjęcie. Kapusta pekińska jest bardzo popularna i często ją wykorzystujemy w naszej kuchni do sałatek, surówek bądź potraw głównych. Surówka, którą Wam przedstawię jest szybka i prosta w wykonaniu i pewnie wszystkie składniki znajdziecie w swojej kuchni.
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Potrzebne składniki:
– 1 kapusta pekińska
– 1 pomidor
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka kukurydzy
– 2 ząbki czosnku
– 1 ogórek
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki, ogórka kroimy w plasterki, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojony drobno czosnek, natkę pietruszki i kukurydzę, którą wcześniej odsączyliśmy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy składniki.
Mamy pyszną, zdrową, smaczną surówkę.
ZDROWA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ!