Azjatycka sałatka z ogórka.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Azjatycka sałatka z ogórka. Jest to prosta sałatka z ogórkiem w roli głównej w pikantno – słodkim sosie winnym. Sałtka ze świeżego ogórka jest chłodnym dodatkiem do prawie każdego posiłku. Ta sałatka zapewnia dużo cudownego smaku, bez dużej ilości czasu pracy. Azjatycka sałatka z ogórkowa jest wypełniona octem winnym jako głównego profilu smakowego. Ocet jest tym co nadaje większości sałatek ogórkowych pikantny smak. Olej sezamowy i sezam wzmacniają azjatycki smak. Pyszności!
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 świeży ogórek
– sól
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 1/3 szklanki octu winnego
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– 2 łyżki białego sezamu
– kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– kolendra lub pietruszka do posypania
Ogórka myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy wodę.
Do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy cukier. Mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, paprykę słodką i nasiona sezamu. Mieszamy dokładnie.
Gotowa mieszankę wylewamy do ogórków. Mieszamy. Posypujemy kolendra lub pietruszka i serwujemy.
Idealnie szybka i łatwa sałatka, która podbija kubki smakowe!
A, że czas na ogórki się zaczyna więc warto wykorzystać ten przepis by delektować się wspaniałym smakiem ogórków!