Babeczki marchewkowo-jabłkowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki marchewkowo-jabłkowe moja rodzinka je uwielbia. Dlatego staram się przemycić w nich coś zdrowego. Kompozycja marchewki i jabłka idealnie współgra ze sobą, więc nie ma co się dziwić, że dzieci je uwielbiają!
Babeczki idealnie nadają się na przekąskę, możecie je wziąć ze sobą do pracy, gdy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego to muffinek idealnie się sprawdzi, bądź spakuj dziecku do plecaka.
Składniki:
– 240 gram mąki gryczanej
– 100 gram brązowego cukru
– 4 jajka
– 150 ml oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 kostki gorzkiej czekolady
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 3 marchewki
– 100 gram żurawiny
– 2 jabłka
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka kroimy w drobną kostkę.
W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy olej. Dokładnie łączymy składniki ze sobą. Mokre składniki przelewamy do suchych, wsypujemy startą marchew, jabłka, żurawinę oraz pokrojoną drobno gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto do babeczek nakładamy do ¾ wysokości papilotek.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy.
UWIELBIAM BABECZKI MARCHEWKOWO-JABŁKOWE!