Babeczki tiramisu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki tiramisu. Tym wilgotnym, puszystym babeczkom tiramisu nie można się oprzeć! Każda babeczka jest wypełniona espresso i pysznym kremem z mascarpone. Czy potrzebujemy specjalnej okazji by wykonać te babeczki? Oczywiście, że NIE! Możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Babeczki są kremowe i aromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem. Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika kawy i mascarpone!
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 6 jajek
– 110 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g mąki kokosowej
– 250 ml mleka kokosowego
– ½ szklanki erytrytolu
– 1/3 szklanki zaparzonego espresso
Masa mascarpone:
– 200 ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki erytrytolu
– 250 g serka mascarpone
– kakao do posypania
Zaparzamy espresso.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy je, następnie dodajemy mleko kokosowe, olej kokosowy. Kontynuujemy miksowanie.
W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sól, erytrytol. Mieszamy.
Następnie łączymy zawartość dwóch misek. Gdy ciasto wyjdzie zbyt gęste dolewamy trochę mleka kokosowego. Ciasto na babeczki powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Foremkę do babeczek wypełniamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto do połowy wysokości. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki przez 20 minut.
Upieczone babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wierzch babeczek polewy odrobina espresso i odstawiamy na około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę z serka mascarpone.
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy erytrytol. Miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy całość.
Do rękawa cukierniczego przekładamy masę z mascarpone i dekorujemy babeczki. Posypujemy kakao i podajemy.
Przechowujemy je w lodówce.
Miłośnicy kawy radujmy się! Babeczki tiramisu wprowadzą odrobinę elegancji na nasz stół z deserami. Puszysta babeczka o bogatym smaku kawy, to najlepsza przekąska jaką możemy sobie wyobrazić. Te niesamowite babeczki tiramisu są nasączone klasycznym espresso z dodatkiem kremu z mascarpone. Są to super wilgotne babeczki nasączone kawą. Te babeczki to miniatura tiramisu, warto je zrobić i delektować się nimi z najbliższymi.