Babeczki z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z jagodami. Te babeczki z jagodami są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Połączenie zaledwie kilku składników a efekty są spektakularne. Dodatek świeżych jagód sprawia, że są one jeszcze bardziej wyjątkowe. Jeśli jesteś częstym gościem na mojej stronie to już wiesz, że mam słabość do babeczek z tego względu, że są idealne do zapakowania i mogę się nimi cieszyć wszędzie gdzie jestem. Babeczki są miękkie, wilgotne, pełne jagód i gotowe w mgnieniu oka!
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 1/3 szklanki cukru
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– sok z dwóch limonek
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 g jagód
– 1 jabłko
Jabłko ścieramy na tarce na puree.
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, esencje z wanilii, sok z limonek, make pełnoziarnista, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Za pomocą miksera łączymy składniki ze sobą. Gdy ciasto na babeczki będzie już gotowe wsypujemy jagody i puree z jabłka. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto jagodowe, tak do ¾ wysokości.
Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy babeczki się upiekły.
Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!