Babeczki z kaszy gryczanej i daktyli, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z kaszy gryczanej i daktyli, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Te babeczki są pełne smakowitych doznań. Muffinki są miękkie, wilgotne, słodkie i kremowe. Babeczki są zawsze akceptowane i doceniane przez dzieci i osoby dorosłe, ponieważ zapewnienia szybką przekąskę. Babeczki dzięki kaszy gryczanej szybko sycą i zapełniają brzuszki na długo. To idealna przekąska na wynos.
Kasza gryczana jest bardzo popularna w Polsce i bardzo się z tego cieszę, ponieważ kasza jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm. Zalecana jest dla osób, które borykają się z zaparciami, zaburzeniami pracy jelit. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące na anemię i kobiety z obfitymi miesiączkami. Wspomaga układ nerwowy. Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Wzmacnia kości i dodaje energii. Wspomaga odchudzanie. Kasza nie zawiera glutenu dlatego jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię. Witaminy jakie występują w kaszy gryczanej to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, P, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kaszy to: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, żelazo, miedź, kobalt, bor, jod, nikiel, sód. Zawiera bardzo dużo błonnika i białka.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 20 daktyli
– 1 łyżka kakao
– 1 woreczek kaszy gryczanej
Masa czekoladowa:
– 1 ½ szklanki masła orzechowego
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki mleka migdałowego
– 1 łyżka syropu klonowego
Kaszę gryczana gotujemy ok 15 minut. Odstawiamy by lekko ostygła.
Do malaksera wkładamy daktyle, kakao i kaszę gryczaną. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie umieszczamy nasz spód w formie do babeczek, dajemy tak ok ½ wysokości. Dociskamy palcami.
Wszystkie składniki na masę czekoladową umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy, składniki muszą się dobrze połączyć. Gotową czekoladę umieszczamy na spodzie babeczek. Całość wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smaczne i zdrowe babeczki. Idealne na przekąskę lub poczęstunek.