Babeczki z makiem bez laktozy bez cukru.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z makiem bez laktozy bez cukru. Te babeczki z makiem są perfekcyjne. Robiłam je kilka razy i za każdym razem kiedy je kosztuje zakochuje się w nich od nowa! Uwielbiam w nich delikatna fakturę, którą zawdzięczamy dodanemu makowi. Przepyszne babeczki o nucie cytrynowej, które koniecznie musicie spróbować!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g twarogu półtłustego
– 200 g mąki orkiszowej
– 70 g maku
– 3 jajka
– 100 ml mleka kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 łyżki syropu z agawy
– 40 g suszonej żurawiny
Glazura cytrynowa:
– ¼ szklanki ksylitolu
– ¼ szklanki soku z cytryny
Jajka wbijamy do miski i dodajemy syrop z agawy. Ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, cały czas miksujemy. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mleko, mak, mąkę, żurawinę. Kontynuujemy miksowanie. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy troszkę wody, ciasto nie może być zbyt twarde. Ciasto na babeczki bez problemu powinniśmy nałożyć łyżką.
Formę do babeczek wypełniamy do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez ok 20 minut.
Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do garnka umieszczamy ksylitol oraz sok z cytryny, garnek stawiamy na ogniu i czekamy aż składniki się połączą ze sobą. Babeczki delikatnie polewamy cytrynowa glazurą.
Pyszne, zdrowe babeczki z makiem o lekkiej nucie cytrynowej. Śmiało możemy je włączyć do swojej diety mieć je zawsze przy sobie gdy mamy ochotę na coś słodkiego.