Babeczki z płatkami owsianymi i masłem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Babeczki wykonane ze zdrowych składników zapewniają smaczny i zdrowy poczęstunek, przekąskę lub śniadanie. Babeczki są miękkie, wilgotne i proste w przygotowaniu. Są skrzyżowaniem babeczek owsianych z masłem orzechowym. Czasami sądzę, że moja obsesja na punkcie muffinek jest tak wielka, że powinnam otworzyć mały sklepik, w którym będę sprzedawała wyłącznie zdrowe, naturalne babeczki, tak jak te.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 banany
– ½ szklanki mleka migdałowego
– 1 jajko
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– 3 łyżki masła orzechowego
Polewa orzechowa:
– 3 łyżki masła orzechowego
– 3 łyżki mleka migdałowego
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki tj: mąkę płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Do drugiej miski wkładamy rozgniecione banany, syrop klonowy, esencję z wanilii, jogurt grecki, mleko migdałowe, jajko oraz masło orzechowe. Dokładnie mieszamy zawartość miski.
Gdy składniki są dobrze połączone, łączymy zawartośćdwóch misek. Mieszamy.
Papilotkami wykładamy formę do babeczek i umieszczamy w niej ciasto. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
W międzyczasie gdy babeczki się pieką wykonujemy polewę. Masło orzechowe i mleko wkładamy do rondelka i lekko podgrzewamy aby masło się rozpuściło. Mieszamy by się nie przypaliło.
Upieczone babeczki polewamy polewą orzechową. Gotowe.
Smacznego.