Babka czekoladowa z gruszką.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babka czekoladowa z gruszką. To jest naprawdę łatwa babka czekoladowa do upieczenia. Wyjątkowo czekoladowe ciasto wypełnione soczystą gruszką. Ciasto jest delikatne i wilgotne, idealne dla osób, które nie przepadają za suchymi ciastami. Fantastyczne ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi. Gruszki posiadają właściwości przeciwgorączkowe. Bor występujący w gruszce działa pozytywnie na nasz mózg, pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w gruszce to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w gruszce to: fosfor, jod, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, bor, potas, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– ¾ szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki karobu
– 1 szklanka erytrytolu
– ¼ szklanki siemienia lnianego
– 3 dojrzałe gruszki
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 szklanka oleju rzepakowego
– 3 jajka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Polewa czekoladowa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 5 łyżek mleka kokosowego
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.
Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałki.
Do miski wsypujemy suche składniki, czyli, mąkę pełnoziarnistą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, karob, erytrytol, zmielone siemię lniane. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej, esencję z wanilii. Miksujemy do momentu dobrego połączenia się składników.
Gruszki ścieramy na tarce jarzynowej.
Do ciasta wsypujemy kawałki gorzkiej czekolady i startą gruszkę. Dokładnie mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przelewamy nasze ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 50 -60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka czy aby na pewno nasza babka się upiekła.
Upieczona babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz wykonujemy polewę.
Do garnka wlewamy mleko i wkładamy połamaną czekoladę gorzką. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu aż czekolada się rozpuści.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch schłodzonej babki.
Mega czekoladowa, wilgotna i bardzo smaczna babka.