Babka waniliowo czekoladowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babka waniliowo czekoladowa. Po wymyśleniu wszystkich pomysłów na Wielkanocne śniadanie pozostaje nam zastanowić się nad deserem. Jedno z tych niesamowitych wielkanocnych ciast powinno pojawić się na naszym stole, ponieważ nasz deser potrzebuje wyjątkowej słodyczy. Niezależnie czy spędzamy Wielkanoc w małej czy dużej grupie osób ten prosty przepis na babkę waniliowo czekoladową nadaje się na każdy rodzaj spotkania. Teraz możemy je zrobić! Miękka i puszta babka waniliowo czekoladowa, którą możemy przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Babka w dwóch kolorach. Pyszne ciasto o smaku wanilii i kakao jest najlepsze.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 125 g miękkiego masła
– 120 g erytrytolu
– 2 jajka
– 1 laska wanilii
– 300 g mąki pszennej z pełnego ziarna
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 125 ml mleka owsianego + 2 łyżki
– 4 łyżeczki kakao
Do miski wkładamy miękkie masło i wsypujemy erytrytol. Ubijamy do momentu powstanie puszystej masy. Wbijamy po jednym jajku, pamiętajmy cały czas o miksowaniu, dodajemy ziarenka laski wanilii. Na przemian wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, zaczynamy i kończymy na mące.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części wsypujemy kakao i wlewamy 2 łyżki mleka. Miksujemy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i wlewamy najpierw białą część ciasta a następnie kakaową. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy zygzaczki i mieszamy ciasto w formie aby nam powstał wzorek.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozwijajmy swój sezon Wielkanocny dzięki temu bogatemu i pysznemu ciastu. Napijmy się kawy i zacznijmy przygotowywać listę zakupów aby na zbliżającą się Wielkanoc przygotować to pyszne ciasto!