Baton czekoladowy z orzechami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton czekoladowy z orzechami. To jest niewiarygodne kiedy zjadamy swoją przekąskę tak szybko, że zapomnieliśmy się nią delektować i cieszyć chwilą, więc bierzemy kolejny mały kawałek, lecz tym razem się delektujemy i doceniamy w pełni niesamowity smak orzechów i sezamu. Niesamowite połączenie. Moi drodzy bierzemy się do wykonania tego wyjątkowego batona z orzechami.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka pasty tahini
– ½ szklanki masła orzechowego
– ½ szklanki kakao
– ½ szklanki syrop klonowy lub miodu
– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka orzechów pecan
– 3 łyżki mleka z migdałów
Jak zrobić pastę tahini.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka sezamu białego
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
Sezam podsmażamy na suchej patelni, ciągle mieszamy aby ziarenka się nie spaliły. Smażymy do tego momentu, aż sezam będzie miał złoty, piękny kolor i w domu rozniesie się cudowny zapach sezamu. Usmażone ziarna wysypujemy do wysokiego naczynia i blendujemy przy użyciu blendera ręcznego. Dodajemy olej słonecznikowy i ciągle miksujemy. Po kilku minutach nasza pasta tahai będzie miała płynna konsystencję. Jeśli wszystkie ziarna zostaną zmiksowane, to oznacza, że nasza pasta tahini jest gotowa. Możemy ją przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Jednak do tego przepisu wykorzystamy ją całą.
Przechodzimy do wykonania naszego czekoladowego batona z orzechami.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, poza orzechami. Miksujemy do uzyskania gładkiej i dobrze połączonej konsystencji, ale nie może być zbyt płynna.
Gotową masę przekładamy do miski i wsypujemy połowę posiekanych lub nie orzechów. Dokładnie mieszamy. Pojemnik lub małą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naszą masę. Dociskamy mocno do krawędzi. Następnie na wierzch kładziemy pozostałe orzechy i lekko je dociskamy. Naczynie wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stwardniało. Gotowy baton kroimy w kwadraty i z rozkoszą go kosztujemy!
Pamiętajmy aby baton przechowywać w lodówce!
BATON CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI!
PYSZNY I ZDROWY!