Baton musli z płatkami owsianymi, orzechami i cynamonem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton musli z płatkami owsianymi, orzechami i cynamonem. Czasami potrzebujemy przekąski, która ma w sobie moc! Zdrową moc! Podstawą tego batona są płatki owsiane, następnie orzechy, żurawina i ekspandowane zboża. Pierwszy raz zrobiłam baton musli kilka lat temu, aby mieć zdrową przekąskę na wycieczce po Dublinie. Od tamtego momentu nie mogę przestać ich robić. Te batony musli są niesamowite. Smakują wyśmienicie, są łatwe do zdobienia. Jeśli potrzebujemy przekąski do szkoły, pracy, przedszkola czy na zakupy pakujemy batonik ze sobą.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 banana
– ¾ szklanki zbóż ekspandowanego np gryki, owsa, amarantus
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki orzechów pekan, macadomia
– ½ szklanki żurawiny
Banana rozgniatamy za pomocą widelca. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: orzechy, zboża ekspandowanego, cynamon, żurawinę, płatki owsiane, syrop klonowy. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Masę z ziarnami przekładamy do małej formy, tak by grubość batona miała ok 1 cm grubości.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 15 minut. Upieczony baton wyciągamy i studzimy. Kroimy w prostokąty. Smacznego.
Fantastyczna, zdrowa, pyszna przekąska. Dostarczy nam wszystkiego czego potrzebujemy. Idealnie się sprawdzi do kawki oraz mała przekąska po treningu.
Baton musli z płatkami owsianymi, orzechami i cynamonem. Czasami potrzebujemy przekąski, która ma w sobie moc! Zdrową moc! Podstawą tego batona są płatki owsiane, następnie orzechy, żurawina i ekspandowane zboża. Pierwszy raz zrobiłam baton musli kilka lat temu, aby mieć zdrową przekąskę na wycieczce po Dublinie. Od tamtego momentu nie mogę przestać ich robić. Te batony musli są niesamowite. Smakują wyśmienicie, są łatwe do zdobienia. Jeśli potrzebujemy przekąski do szkoły, pracy, przedszkola czy na zakupy pakujemy batonik ze sobą.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 banana
– ¾ szklanki zbóż ekspandowanego np gryki, owsa, amarantus
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki orzechów pekan, macadomia
– ½ szklanki żurawiny
Banana rozgniatamy za pomocą widelca. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: orzechy, zboża ekspandowanego, cynamon, żurawinę, płatki owsiane, syrop klonowy. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Masę z ziarnami przekładamy do małej formy, tak by grubość batona miała ok 1 cm grubości.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 15 minut. Upieczony baton wyciągamy i studzimy. Kroimy w prostokąty. Smacznego.
Fantastyczna, zdrowa, pyszna przekąska. Dostarczy nam wszystkiego czego potrzebujemy. Idealnie się sprawdzi do kawki oraz mała przekąska po treningu.