Baton z ekspandowanych zbóż i orzechów.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton z ekspandowanych zbóż i orzechów. Warto tworzyć wariacje zdrowych i smacznych batoników domowych. Batony są proste, szybkie i satysfakcjonujące. Idealne na wynos. Batony wykonamy z zaledwie czterech składników: orzechów nerkowca, syropu klonowego, masła orzechowego i ekspandowanych zbóż stanowią idealny, mały posiłek gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Baton, który nie wymaga pieczenia. Jeśli potrzebujemy zdrowej przekąski, która pomoże nam nabrać sił lub szukamy smacznej uczty dla naszych dzieci te batony okażą się strzałem w dziesiątkę!
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 60 g orzechów nerkowca
– 70 g masła orzechowego
– 30 g ekspandowanego zboża
– 60 ml syropu klonowego
Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki.
Masło orzechowe wkładamy do garnka dodajemy syrop klonowy. Podgrzewamy i mieszamy, czekamy aż składniki połączą się.
Do miski wsypujemy orzechy i dodajemy żyto ekspandowane. Wlewamy masło orzechowe i mieszamy dokładnie.
Małą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy naszą masę na batoniki wyrównujemy i ugniatamy. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Wyciągamy i kroimy na kawałki.
Szybki i smaczny domowy batonik.
Czteroskładnikowe batony orzechowe z dodatkiem ekspandowanych zbóż to łatwy przepis na nieodparcie pyszne smakołyki. Batony wegańskie, bezmleczne, bez rafinowanego cukru. Ta chrupiąca wersja batoników z orzechami, masłem orzechowym i zbożami ekspandowanymi jest jedną ze smaczniejszych przekąsek jaką możemy zaoferować sobie i najbliższym!