Baton z nasionami słonecznika z kokosową polewą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton z nasionami słonecznika z kokosową polewą. Oto prosty przepis na batonik z ziarnami, bogaty w błonnik i składniki odżywcze. To co uwielbiam w tego typu batonach, że jest to wygodna przekąska, dzięki której czuję się fantastycznie. Super mega zdrowe ziarna w jednym batoniku. Satysfakcjonujący zdrowy batonik!
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 80 g ziaren słonecznika + 3 łyżki
– 80 g syropu klonowego
– szczypta soli himalajskiej
– 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
– 50 g ekspandowanego amarantus
– 50 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka wanilii
– garść orzeszków pekan
– 100 g płatków owsianych
– 3 łyżki musu kokosowego
Rozgrzewamy piekarnik do 160 C.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.
Ziarna słonecznika wkładamy do blendera razem z syropem klonowym i miksujemy do momentu uzyskania pasty. Gotową masę ze słonecznika przelewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: płatki owsiane, szczyptę soli, ekspandowany amarantus, wiórki kokosowe, orzechy pekan, len, esencję z wanilii i rozpuszczony olej kokosowy. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
Gotową masę z ziarnami przekładamy do formy, rozkładamy na grubość 1 cm, mocno ugniatamy. Przed upieczeniem baton kroimy na kawałki. Posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 25 -30 minut, do momentu zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia ok 30 – 60 minut.
Do garnka wlewamy gorącą wodę i umieszczamy w nim pojemnik z musem kokosowy. Schłodzony baton łamiemy na kawałki, które wcześniej zaznaczyliśmy nożem. Stopionym musem kokosowym polewamy kawałki baton z nasionami słonecznika z kokosem.
Wspaniała porcja energii. Idealny posmak kokosa i nasion słonecznika tworzy niezapomniane wrażenia smakowe. Baton możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na zakupy i mamy zawsze gotową przekąskę przy sobie. Zdrowa porcja energii.