Bezglutenowe ciasto jabłkowe paleo.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bezglutenowe ciasto jabłkowe paleo. To najlepszy przepis na szarlotkę paleo. Łatwy, zdrowy deser, który zawiera wszystkie najlepsze smaki – jabłko i cynamon. Ciasto z jabłkami, bez glutenu, bez nabiału i rafinowanego cukru! Ciasto z jabłkami jest delikatne i bardzo wilgotne z dodatkiem orzechów pekan. Bezglutenowe ciasto z jabłkami paleo jest nieodparte! Idealnie słodkie, naprawdę wilgotne i pęka w szwach pod odrobiną swoich dobroci! Ten pyszny przepis na ciasto jabłkowe paleo to klasyczny deser ze zdrowym akcentem. Idealne ciasto do popołudniowej herbatki lub kawki. Ta wilgotna pyszna, słodka uczta jest pozbawiona nabiału i zbóż.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 2 jajka
– 3 jabłka
– ½ szklanki syropu klonowego
– ¼ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki octu jabłkowego
– ¼ szklanki oleju kokosowego
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa cynamonowo – jabłkowa:
– 3 łyżki syropu klonowego
– szczypta soli morskiej
– ¾ szklanki orzechów pekan
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– płatki migdałowe do posypania
Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce, czyli, mąkę migdałową, ocet jabłkowy, sodę oczyszczoną, rozpuszczony olej kokosowy, jajka, syrop klonowy, sól. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem. Przekładamy nasze ciasto.
Teraz przechodzimy do wynikania polewy cynamonowo – orzechowej. Olej podgrzewam lekko by się rozpuścił. Następnie przelewamy go do miseczki, dodajemy orzechy pekan, sól, cynamon, syrop klonowy. Mieszamy. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta, orzechy lekko dociskamy. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 30 – 35 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze w piekarniku przez kolejne 15 minut.
Później wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Delikatne ciasto bogate w jabłka, cynamon, orzechy pekan. Ciasto jabłkowe powstaje w mgnieniu oka i tak samo znika! Jeśli są tu osoby, które lubią zdrowe i smaczne ciasta to zachęcam do jego wykonania.