Bezglutenowe placki bananowe z amarantusem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bezglutenowe placki bananowe z amarantusem. Wiemy doskonale, że bezglutenowe wypieki mają swój udział w stereotypach. Po pierwsze, zawsze zakłada się, że naprawdę trudno jest piec bezglutenowo. Po drugie, ludzie myślą, że potrzebujemy różnego rodzaju szalonych składników. Po trzecie, nie ma możliwości, aby osiągnąć taki sam rezultat dzięki mące bezglutenowej. Na szczęście fajnie jest się dowodzić, że te stereotypy są błędne! Te puszyste placki bananowe to pyszne, zdrowe, naturalnie słodzone śniadanie na leniwe poranki. Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste a efektem są pyszne placki bananowe!
Amarantus mimo że amarantus dopiero niedawno zyskał popularność jako zdrowa żywność, to starożytne zboże było od tysiącleci podstawą diety. Ma imponujący profil odżywczy i wiąże się z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi. Jest również bogaty w magnez, niezbędny składnik odżywczy biorący udział w prawie 300 reakcjach w organizmie, w tym w syntezie DNA i skurczach mięśni. Mangan jest szczególnie ważny dla funkcji mózgu i uważa się, że chroni przed niektórymi stanami neurologicznymi. Co więcej, amarant jest bogaty w fosfor, minerał, który jest ważny dla zdrowia kości. Amarantus jest również bogaty w żelazo, które pomaga ciału wytwarzać krew. Amarantus ma więcej białka niż inne ziarna. Amarantus jest bezglutenowy, idealny dla osób cierpiących na celiakię. Obniża poziom cholesterolu i ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Jest pełen przeciwutleniaczy i minerałów. Poprawia wzrok, tłumi apetyt. Witaminy jakie znajdziemy w amarantusie to: A, B2, B5, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: mangan, magnez, fosfor, żelazo, selen, miedź, cynk, potas, sód. Zawiera dużo białka i błonnika.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banana
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki z amarantusa
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– ½ szklanki maślanki
– szczypta soli
– olej
Banana, jajko, mąki, sól oraz maślankę umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy je ze sobą. Odstawiamy na 30 minut by ciasto odpoczęło. Ciasto na placki bananowe musi być gęściejsze niż na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki bananowe możemy podawać z owocami, dżemem lub same.