Białkowy koktajl z miętą i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Białkowy koktajl z miętą i szpinakiem. Ten koktajl jest wspaniały. Liście mięty nadają mu orzeźwiającego smaku, podczas gdy zamrożony banan i szpinak lekko go osłabiają. Prawdziwe kakao uznawane jest super przeciwutleniacz, cynamon pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi, a wspaniałe banany wspierają pracę mięśni i nerwów. Cudowne połączenie samych znakomitości w jednej szklance koktajlu, więc nic tylko pić ten dar natury.
Mięta jest uważana za zioło lecznicze i jest wszystkim bardzo dobrze znana. Jest skutecznym lekarstwem na problemy żołądkowe, wzdęcia, mdłości, zaparcia, brak łaknienia. Pomaga uregulować pracę wątroby, poprawia nastrój i rozluźnia organizm. Napar z mięty polecany jest na łagodzenie objawów migreny. Liście mięty w formie nacierań mają działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulają i mają działanie przeciwzapalne. Zalecana są przy ospie wietrznej.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jaki będą nam potrzebne:
– 1 miarka białka waniliowego w proszku
– garść świeżych liści mięty
– 1 zamrożony banan
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki kakao
– 1 ½ szklanki szpinaku
– 1 ½ szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu, aż otrzymamy gładką konsystencję koktajlu. Gotowy napój przelewamy do szklanki.
Bardzo smaczny, orzeźwiający koktajl idealny po treningu.
Smacznego!
BIAŁKOWY KOKTAJL Z MIĘTĄ I SZPINAKIEM!