Bigos z młodej kapusty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bigos z młodej kapusty. Jest to pyszne połączenie młodej kapusty, marchewki, piersi z kurczaka, koperku, natki pietruszki i przypraw gotowanych na małym ogniu. Bigos z młodej kapusty to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad w ciągu tygodnia. Taki obiad jest niskokaloryczny i idealny dla osób na diecie. Kolejnym plusem bigosu jest to, że jest to tani, łatwy i szybki obiad. Obiad, który idealnie się sprawdza w upalne, letnie dni.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 główka młodej kapusty
– 500 g piersi z kurczaka
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– pęczek koperku
– natka pietruszki
– 2 marchewki
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, mieszamy i podsmażamy na patelni.
Koper i natkę pietruszki siekamy drobno.
Marchewki ścieramy na tarce.
Odrywamy brzydkie liście od kapusty a resztę drobno siekamy.
Do garnka wkładamy kapustę i podlewamy wodą by kapusta się nie przypaliła, około 1 – 2 szklanki. Gotujemy kapustę do momentu aż zmięknie. Wkładamy pierś z kurczaka, marchew, przecier pomidorowy i wsypujemy koperek i natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy solą i pierzem.
Podajemy na ciepło.
Ten pyszny bigos jest pełen pożywnych składników i ma cudowna konsystencję dzięki kawałkom kapusty i piersi z kurczaka. Obiad idealny dla zapracowanych i zabieganych osób i co najważniejsze nie wymaga dużej uwagi z naszej strony, gdy kapusta, pierś z kurczaka, marchewka, koper i natka gotują się na wolnym ogniu. Obiad pełen smaku, który zasmakuje całej rodzinie!