Brokułowe paluszki z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brokułowe paluszki z serem. Ten przepis na brokułowe paluszki z serem to wspaniała opcja na przekąskę, poczęstunek, na przystawkę. Nie zawierają orzechów, nie zawierają zbóż, nie zawierają glutenu, a smakuje wspaniale. Jest to dodatkowy sposób by wprowadzić zielone warzywa do diety. A dzieciaczki paluszki brokułowe z serem pokochają, a my będziemy szczęśliwi, że udało nam się przemycić coś zdrowego!
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 brokuł
– 2 szklanki startego sera mozzarella + ½ szklanki sera
– 1 jajko
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
Brokuła gotujemy na parze przez ok 2 minuty. Następnie ścieramy go na tarce jarzynowej. Startego brokuła wkładamy do pieluszki tetrowej i wyciskamy nadmiar płynu. Suchego brokuła przekładamy do miski. Następnie wsypujemy starty ser mozzarella, dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy naszą masę brokułowo serową. Za pomocą łyżki ugniatamy i rozprowadzamy równomiernie. Formujemy cienki, prostokątny kształt.
Piekarnik nastawiamy na 210°C i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy blachę i posypujemy pozostałym serem mozzarella. Ponownie blachę umieszczamy w piekarniku na 10 minut.
Gdy paluchy brokułowe z serem się upieką wyciągamy je i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Kroimy w prostokąty.
Do dobry sposób by zrobić coś zielonego do zjedzenia. Smakują cudownie, lepsze niż pizza z pizzerii.