Brownie z owocami i migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brownie z owocami i migdałami. Ten przepis na czekoladowe brownie jest całkowicie zainspirowany zamiłowaniem do czekolady, owoców i migdałów, możemy dowolnie zamienić owoce lub orzechy według własnych upodobań. Brownie idealne dla miłośników gorzkiej czekolady i migdałów oraz dla fanów ciast z owocami. To soczyste, dekadenckie, czekoladowe ciasto jest wypełnione migdałami, które nadają brownie spektakularnego smaku. Pyszne połączenie czekolady i chrupkości orzechów. To brownie jest naprawdę niesamowite.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 120 g masła
– 250 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka
– 80 g erytrytolu
– 30 g mąki owsianej
– 90 g mielonych migdałów
– 50 g całych migdałów
– owoce do posypania (maliny, truskawki, jagody)
Masło wkładamy do garnka i podgrzewamy, gdy się rozpuści ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na bok.
Jajka ubijamy z erytrytolem, wlewamy czekoladę. Miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę i zmielone migdały. Miksujemy. Na koniec dodajemy migdały i mieszamy zawartość miski. Formę o wymiarach 11 x 29 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy i wierzch posypujemy owocami i lekko je dociskając.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 30 minut. Nie pieczemy ciasta dłużej, ponieważ będzie zbyt suche.
Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Brownie z owocami i migdałami jest fantastycznym ciastem, aby cieszyć się z przyjaciółmi lub rodziną tym dekadencki brownie przy filiżance herbaty bądź kawy. Każdy z nas potrzebuje odrobiny komfortu – to brownie to uczta, która pomoże się nam zrelaksować. Nie ma nic bardziej pocieszającego niż pyszne, zdrowe i smaczne ciasto, które rozpali endorfiny.