Brownie z płatków owsianych i daktyli. Bez pieczenia, bez cukru.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brownie z płatków owsianych i daktyli. Bez pieczenia, bez cukru. Daktyle i płatki owsiane są stworzone dla siebie. Idealnie komponują się w cieście. Daktyle nadają mu wspaniałą słodycz. Brownie pełne orzechów, daktyli i płatków owsianych. Lista zdrowych i smacznych składników, które dostarczą nam witamin i minerałów, których potrzebujemy każdego dnia.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– ¼ szklanki kakao
– 2 ½ szklanki daktyli
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– ½ szklanki migdałów
– garść chipsów czekoladowych do dekoracji
– garść orzechów do dekoracji
Do malaksera wsypujemy następujące składniki: kakao, płatki owsiane, migdały, orzechy nerkowca. Miksujemy do momentu powstania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy daktyle i ponownie miksujemy. Gotową masę przekładamy do formy (u mnie keksówka), którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto mocno uciskamy, by dobrze przylegało do formy. Następnie brownie dekorujemy orzechami i chipsami czekoladowymi. Składniki do dekoracji lekko wciskamy w ciasto. Gotowe brownie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy ciasto dobrze się schłodzi kroimy je na kawałki.
Zdrowa, smaczna przekąska, idealnie pasuje do kawki, herbatki lub jako zdrowa przekąska poza domem.
Łatwe i zdroje brownie w przygotowaniu, które nie wymaga pieczenia.