Brownie z truskawkami i mascarpone.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brownie z truskawkami i mascarpone. Uwielbiam wykonywać ciasta, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu! Tak właśnie jest z tym brownie, które jest soczyste, miękkie i smakuje cudownie. Brownie wypełnione smacznym serem mascarpone oraz udekorowane soczystymi truskawkami to znakomity deser na każdy dzień tygodnia. To truskawkowe brownie cudownie łączy się gorzką czekoladą. Jest to absolutnie niesamowicie, niebiańskie połączenie, które pokochasz!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 130 g erytrytolu
– szczypta soli
– 3 jajka
– 250 g serka mascarpone
– 150 mąki orkiszowej
– 300 g truskawek
Czekoladę połam na kawałki. Masło pokrój w kostkę. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Jajka ubij z erytrytolem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj ser mascarpone. Połącz składniki, następnie wlej przestudzoną czekoladę, pamiętaj o miksowaniu. Na koniec wsyp mąkę. Dokładnie połącz.
Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Truskawki przekrój wzdłuż na pół. Układaj je jedna obok drugiej.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 40 minut.
Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne.
Jeśli jesteś uzależniona od truskawek i czekolady to mam znakomite brownie dla Ciebie! Przygotuj się… możesz to brownie dodać do swojej nowej listy uzależnień. Jest to ciasto w stylu „OMG”, będziesz kradła kęs przy każdej możliwej okazji. Truskawki i gorzka czekolada to kompletny duet marzeń! Ten przepis na brownie udowadnia, że owoce zawsze należy łączyć z czekoladą. Deser ten powinien być obowiązkowy gdy trwa sezon na truskawki.