Brukselka kung pao.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brukselka kung pao. Niestety brukselka ma złą reputację, ponieważ śmierdzi mini kapustkami! Ale jest na to sposób – brukselka kung pao. Pieczona brukselka jest cudowna. Chrupiąca na powierzchni i delikatna w środku. Brukselka ma łagodny smak, którym możemy się delektować przez dłuższą chwilę. Jeśli lubimy potrawy kung pao to z łatwością zakochamy się w tym wydaniu brukselki. To jest najsmaczniejszy wegetariański chiński kurczak kung pao.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie brukselki
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól himalajska
– pieprz
Sos:
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju sezamowego
– ½ szklanki sosu sojowego
– ½ szklanki wody
– 1 łyżka octu jabłkowego
– ½ łyżeczki chili
– 1 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
– nasiona sezamu do dekoracji
Brukselkę myjemy i kroimy na połówki. Polewamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy brukselkę przez 20 minut. Upieczoną brukselkę przekładamy do miski.
Do garnka wlewamy olej sezamowy podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy posiekany czosnek. Smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie szybko wlewamy sos sojowy, wodę, dodajemy chili. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 3 minuty aż sos zacznie gęstnieć. Gotowym sosem polewamy upieczoną brukselkę. Mieszamy. Ponownie ją przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez około 5 minut.
Upieczoną i przyprawioną brukselkę przekładamy do miseczki i dekorujemy sezamem.
Brukselka kung pao fantastycznie sprawdzi się do obiadu jako cudowna porcja warzyw.