Bruschetta z pomidorami. Grzanki po włosku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bruschetta z pomidorami. Grzanki po włosku. Świeża bruschetta z pomidorami, bazylią, oliwkami i serem mozzarella najlepsze grzanki na świecie. Bruschetta jest uosobieniem idealnej letniej przekąski bądź dodatkiem do posiłku. Grzanki są nie tylko łatwe do wykonania ale są absolutnie pyszne i niesamowicie kolorowe. Idealnie chrupiąca grzanka z dodatkiem soczystych pomidorów, kremowej mozzarelli zwieńczona bazyliowym pesto i oliwkami. Czy ktoś może się oprzeć tym cudnym kanapką na ciepło?!
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 bułki ciabatta
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1 kulka sera mozzarella
– 20 czarnych oliwek
Bułki kroimy na połówki wzdłuż. Zapiekamy je w piekarniku przez około 5 minut aż będą lekko zarumienione. Wyciągamy je z piekarnika.
Pomidory kroimy na połówki, ser mozzarella i oliwki na plasterki.
Bułki smarujemy bazyliowym pesto następnie kładziemy plasterki sera mozzarella, pomidorki i oliwki. Kładziemy wszystko na blaszce do pieczenia i zapiekamy przez 5 – 10 minut aż ser się rozpuści.
Podajemy.
Idealna przekąska gdy letnie pomidory są dojrzałe i pełne smaku, te ciepłe kanapeczki są zarówno piękne jak i smaczne. Nie ma nic wybrednego po prostu ciepłe, chrupiące bułki z pyszną mozzarellą, pomidorami, oliwkami i pesto. Bruschetta jest to klasyczna włoska przekąska, która w subtelny sposób uchwycą smaki lata. Taka przekąska idealnie pasuje do grilla.