Budyń jaglany z jagodami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Budyń jaglany z jagodami. Kasza jaglana ma subtelny orzechowy smak, który dobrze współgra z dodatkami. Po ugotowaniu nabiera puszystej konsystencji, która świetnie nadaje się do wykonania budyniu. Dodatek jagód i jabłka czyni budyń jeszcze bardziej aromatycznym i smaczniejszym deserem. Chociaż ten kremowy przepis na budyń z kaszy jaglanej znakomicie się sprawdzi na śniadanie, kasza która jest pyszną alternatywą dla płatków owsianych. Kasza jaglana doprawiona jagodami, bez dodatku mleka to naprawdę super pomysł na smaczny deser, a także dobry pomysł na zdrowe śniadanie, by zacząć zdrowo dzień.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie są potrzebne:
– 100 g kaszy jaglanej
– 250 ml wody
– 1 jabłko
– ¾ szklanki jagód
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka masła
Zagotuj wodę w garnku, wsyp kaszę jaglaną oraz pokrojone w kostkę jabłko. Gotuj do miękkości kaszy.
Jagody zmiksuj blenderem ręcznym.
Gdy kasza się ugotuję, ściągnij garnek z ognia, dodaj masło, erytrytol oraz jagody. Powonienie zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Gotowy budyń rozlej do szklanek.
Podaj.
Jest to wegański, bezglutenowy przepis na budyń z jagodami, który pokochasz. Ten pyszny przepis możesz jeść na śniadanie, podwieczorek lub jako popołudniową przekąskę. Budyń jest bogaty, kremowy, pożywny i sądzący, jest bardzo smaczny. Deser wykonany ze zdrowych składników, bez dodatku nabiału ale z dodatkiem jabłka i jagód. Jest to przepyszna i zdrowa propozycja dla dzieci. Ciesz się tym budyniem o każdej porze dnia.