Bułeczki z mozzarellą i szczypiorkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bułeczki z mozzarellą i szczypiorkiem. Każdy z nas ma intensywną miłość do pieczywa, zajadamy się nim na śniadanie i kolację czasami używamy do obiadu. Kanapki w podróży to często podstawa. Jednak najlepsze pieczywo to domowe. Zapach bułeczek z mozzarellą i szczypiorkiem jest boski. Miękkie, delikatne bułeczki są bardzo proste do zrobienia, zapakowane w szczypiorek i ser mozzarella cudnie smakują. Szczypiorek nadaje cudownego smaku bułkom jednak śmiało możemy go zastąpić innymi ziołami.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 ½ szklanki mąki
– 1 łyżeczka erytrytolu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– ¾ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 szklanka schłodzonej maślanki lub kefiru
– 100 g masła
– ½ szklanki szczypiorku
– 200 g startego sera mozzarella
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i starty ser mozzarella oraz szczypiorek. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy w garnku, ściągamy z ognia. Do masła dodajemy maślankę lub kefir i ponownie mieszamy. Maślankę wylewamy do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasta.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy po odrobinie mąki by nie było lepiące.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy tak by miało grubość około 2 – 3 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła. Powtarzamy tą czynność do momentu aż skończy nam się ciasto. Krążki układamy na blaszce, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy bułeczki przez 20 minut. Bułeczki będą lekko złote na zewnątrz.
Upieczone bułeczki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobina szczypiorku.
Czy istnieje coś lepszego niż domowe pieczywo? Chyba nie! Wspaniały zapach pieczonego pieczywa unoszący się w domu – tak powinna pachnieć każda kuchnia – domowym pieczywem. Bułki to idealny dodatek do naszej diety. Piękne, smaczne bułki możemy spożywać samodzielnie lub wykorzystać je do wykonania pysznej kanapki. Pieczywo jest bardzo proste do wykonania więc każdy sobie poradzi z tym przepisem.