Bułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. Pyszna alternatywa dla białych bułeczek. Pełnoziarniste bułki są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety. Bułeczki podawane jeszcze na ciepło z masełkiem naprawdę robią furorę. To pieczywo możemy przygotować w dwóch waranach. Możemy je piec w piekarniku lub usmażyć na oleju, wybór należny do Ciebie. Są łatwe wykonaniu i mają tak wiele pysznych zastosowań. Idealnie nadają się do moczenia w zupie, jako kanapka z dżemem bądź warzywami.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 4 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 300 g mąki pełnoziarnistej
– olej do smażenia
Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol, ubijamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy śmietanę i kontynuujemy miksowanie. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Miksujemy. W rezultacie uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dosypujemy troszkę mąki i mieszamy dokładnie.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 7 cm.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i umieszczamy półfabrykaty. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe bułeczki przenosimy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju.
Bułeczki podajemy natychmiast po usmażeniu.
Bułeczki możemy podawać z ulubionym dżemem lub miodem.
Jeśli chcemy uzyskać bułki mniej kaloryczne możemy je upiec w piekarniku. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy bułeczki przez 15 – 20 minut.
Są to najlepsze pełnoziarniste domowe bułeczki. Idealnie się sprawdzą do kanapek lub jako pyszny dodatek do obiadu. Pieczywo wykonane w 100% z mąki pełnoziarnistej i słodzone erytrytolem. Te bułki są idealne za każdym razem! Idealne domowe pieczywo.