Buraczkowy hummus z ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Buraczkowy hummus z ciecierzycą. Wybór przepisów na dania, które są smaczne jest ważną częścią uczty. Ten hummus z buraków jest tego doskonałym przykładem. Skromne buraki można przekształcić w coś dość niezwykłego. Czyż domowy hummus nie jest piękny? Hummus z buraków ma orzeźwiający smak i jest pyszny jako dip lub jako pasta do przystawki lub kanapki. Jeśli lubimy buraki i lubimy hummus to pokochamy ten buraczany hummus. Hummus wypełniony burakami, ciecierzycą, tahini i czosnkiem. Samo zdrowie!
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 średniej wielkości buraki
– 5 łyżek soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki tahini
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– sól, pieprz
– 1 puszka ciecierzycy
Buraki myjemy i obcinamy wszystkie wierzchołki. Nie musimy obierać buraków przed pieczeniem. Buraki owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na blaszce do pieczenia wkładamy je do rozgrzanego piekarniku do 190°C. Buraki pieczemy do momentu aż będą delikatne, miękkie może to zająć nawet 60 minut lub dłużej, wszystko zależy jakiej wielkości jest burak. Upieczone buraki wyciągamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie obieramy je i kroimy w grube plastry lub kawałki.
Buraki, ciecierzycę, czosnek wkładamy do robota kuchennego i miksujemy przez około 2 minuty aż składniki się zmielą. Wkładamy pozostałe składniki i przetwarzamy aż uzyskamy kremową gładką konsystencję. Jeśli hummus jest zbyt suchy możemy dodać więcej tahini lub wody wtedy uzyskamy bardziej kremową konsystencję. W razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu by smak był bardziej odpowiedni pod nasze gusta.
Hummus pozostaje w lodówce świeży przez 4 – 5 dni.
Humus smakuje naprawdę dobrze. Jest to świetny sposób na urozmaicenie dania. Wypróbujmy go jako przekąskę ze ulubionymi warzywami, krakersami lub jako dodatek do kanapek.