Burrito z kurczakiem i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Burrito z kurczakiem i awokado. Jest to szybki i prosty w przygotowaniu przepis na domowe burrito. Duże kawałki kurczaka, delikatne awokado i czosnkowy sos jogurtowy. Wspaniałe danie obiadowe, które przyciągnie nawet najmłodszych członków rodziny do stołu obiadowego. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie z burrito z kurczakiem i awokado. Czy wygląda dobrze? Sądzę, że tak!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g piersi z kurczaka
– 1 awokado
– 100 g sera mozzarella
– 4 tortille
– sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
– 1 czerwona cebula
Sos:
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy i odstawiamy na ok 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu grillujemy/podsmażamy pierś z kurczaka. Odkładamy do ostygnięcia na bok.
Awokado, cebulę kroimy w kostkę.
Ser mozzarella ścieramy na tarce.
Jogurt grecki umieszczamy w miseczce, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Rozkładamy tortille, na środku smarujemy sosem jogurtowym, następnie kładziemy kilka kawałków kurczaka, awokado, cebulę i posypujemy serem. Zwijamy burrito i wkładamy do opiekacza i podgrzewamy przez kilka minut, by wszystko się podgrzało. Gotowe.
Smaczny i szybki sposób na obiad. Warzywa i mięso zawinięte w tortillę i podgrzane z ciągnącym się serem mozzarella. Jedno z najlepszych burrito jakie miałam okazję jeść.