Cebularz. Smaczna bułka z cebulą i serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cebularz. Smaczna bułka z cebulą i serem. Doskonały i prosty przepis sprawia, że pyszne cebulowe bułeczki znikają w mgnieniu oka, gdy skosztujemy ich raz już nigdy więcej nie kupimy gotowych cebularzy. Aromatyczne, satysfakcjonujące i uzależniające. Idealne na przekąskę lub podwieczorek. Nie ma nic bardziej podobnego do nich! Zachecam Was mocno do ich upieczenia. Wspaniale smakują na ciepło lecz na zimno także smakuja wyśmienicie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– 200 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 30 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki oleju
– ¾ szklanki mleka
Farsz:
– 5 cebul
– 2 łyżki oleju
– starty ser do posypania
– mak do posypania
– 5 łyżek wody
– sól, pieprz, gałka muszkatełowa
Drożdże przekładamy do kubka dodajemy cukier, ciepłe mleko, jedną łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, jajko, sól. Gdy drożdże zaczną pracować tzn pojawi się piana i zaczną powiększać swoja objętość wtedy dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 – 50 minut by ciasto wyrosło.
Cebulę kroimy na pół a następnie na ćwiarteczki a te ćwiarteczki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojona cebulę. Smażymy na małym ogniu aby się zeszkliła. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatową i podlewamy wodą. Przykrywamy i dusimy aby cebula zmiękła. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką lecz tym razem na ok 30 minut aby nasze bułeczki były puszyste.
Po upływie 30 minut ściągamy ściereczkę i za pomocą denka od butelki lub szklanki wykonujemy spore wgłębienie, w które nałożymy farsz cebulowy. Następnie posypujemy cebularze serem mozzarella. Brzeg bułek możemy posypać makiem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 25 minut.
Życzę udanych wypieków i smacznego.