Chai tea latte – rozgrzewająca herbata z przyprawami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chai tea latte – rozgrzewająca herbata z przyprawami. Mleczna słodycz w połączeniu z cierpką herbatą wciąga coraz bardziej z każdym łykiem, dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że nie możemy przestać pić chai tea latte. Domowa herbata chai latte daje nam całkowitą kontrolę nad tym jak smakuje, począwszy od wyboru herbaty i przyprawach kończąc na wyborze mleka oraz ilości miodu. Rezultatem jest rozgrzewająca herbata pachnąca cynamonem, kardamonem, imbirem, goździkami z odrobiną miodu. Herbata jest na mleku migdałowym co czyni ją bardziej atrakcyjną w smaku. Ideał herbaty.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 ml mleka migdałowego
– 2 saszetki herbaty
– 2 łyżki miodu
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– ¼ łyżeczki mielonych goździków
– 1 laska cynamonu
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 1 łyżeczka esencji wanilii
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cynamon, imbir, wanilię, goździki, kardamon i laskę cynamonu. Mieszamy dokładnie. Garnek stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i wkładamy torebki herbaty. Pozostawiamy je na około 3 minuty. Następnie wyciągamy herbatę i laskę cynamonu.
Dodajemy miód i mieszamy. Gotowe chai latte przelewamy do szklanek. Posypujemy odrobiną cynamonu.
Ten przepis na rozgrzewający napój chai tea latte ma słodko – pikantny smak, który pokochamy. Napój nie zawiera nabiału i jest naturalnie słodzony oraz stanowi świetną, zdrową alternatywę dla napojów herbacianych kupionych w sklepie. Dodatkowym bonusem tej herbaty jest to, że jest tańsza, zdrowsza i smaczniejsza! Bez konserwantów i dodatków! Pyszny rozgrzewający napój.