Charlotte gorzką czekoladą i owocami leśnymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Charlotte gorzką czekoladą i owocami leśnymi. Prawie każdy składnik tej eleganckiej Charlotty jest pełna bogatego smaku czekolady i owoców leśnych, od delikatnych biszkoptów po pyszne nadzienie z kremem. Jest to rodzaj ciasta, które wygląda bardzo efektownie i idealnie nadaje się na ciepłe dni a także wyjątkowe okazje. To jagodowo – czekoladowe ciasto bez pieczenia to orzeźwiający deser wypełniony dwiema warstwami: czekoladową i owocową. Ciasto niezbyt słodkie, istnieje idealna równowaga między słodkimi biszkoptami a półsłodkim smakiem czekolady i masy z owoców leśnych. Zdecydowanie zwycięzca wśród ciast!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Jeżyny są jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki zawartym w jeżynach antyoksydantach, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, są jednym z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny zawierają dużo wody, dlatego są owocami niskokalorycznymi. Zalecane są dla osób z anemią ze względu na wysoką zawartość żelaza. Owoc ten wpływa pozytywnie na stan naszych kości i wzmacnia naszą odporność. Zwalczają wolne rodniki. Witaminy jakie znajdziemy w jeżynach to: A, B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód, cynk. Są również bogatym źródłem błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Sód i boki:
– 30 paluszków do tiramisu
Masa czekoladowa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietany kremówki 36%
– 3 g żelatyny
– 4 łyżki gorącej wody
Masa z owoców leśnych:
– 300 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
– sok z połówki cytryny
– 50 g erytrytolu
– 10 g żelatyny
– 4 łyżki gorącej wody
Masa z ricotty:
– 500 g sera ricotta
– 4 łyżki erytrytolu
– 400 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka i podgrzewamy prawie do wrzenia ale nie zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy garnek na 5 minut. Po upływie tego czasu mieszamy bardzo dokładnie aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do czekolady. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia.
Przechodzimy do wykonania masy z owoców. Mrożone owoce leśne wsypujemy do garnka, wlewamy sok z cytryny i dodajemy erytrytol. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy do czasu aż owoce puszczą sok i zacznie robić się z nich papka. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy owoce na gładkie puree. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i wlewamy go puree owocowego. Mieszamy i odstawiamy na bok by masa ostygła.
Teraz przechodzimy do wykonania ostatniej masy z wykorzystaniem serka ricotta. Serek umieszczamy w misce, dodajemy erytrtol i miksujemy przez chwilę by uzyskać krenową konsystencję. Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy, uważajmy by śmietana nie ubiła się za mocno. Stopniowo po jednej łyżce przekładamy bitą śmietanę do ricotty i mieszamy. Gdy wszystkie już połączymy dzielimy masę na dwie równe części.
Jedną część dodajemy do czekolady a drugą do owoców leśnych. Mieszamy każdą masę bardzo dokładnie.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami, najpierw wykładamy krawędzie a następnie spód tortownicy. Spód wykładamy dokładnie by nie było pustej przestrzeni.
Gdy herbatniki są już ułożone powoli i delikatnie wylewamy masę czekoladową, wyrównujemy. Wsadzamy tortownice do lodówki na około 10 minut. Następnie wlewamy powoli krem z owoców leśnych, wyrównujemy wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Do dekoracji możemy posypać ciasto startą czekoladą.
Klasyczny przepis na deser bez pieczenia Charlotte z czekolada i owocami leśnymi cieszy się ogromną popularnością i nie bez powodu! Wspaniały i delikatny krem czekoladowy i z owoców leśnych z dodatkiem biszkotów tworzy niesamowicie pyszne deser. Oh, słodka Charlotte!