Chili con carne. Chili z mięsem mielonym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chili con carne. Chili z mięsem mielonym. Pyszne danie kuchni meksykańskiej, które idealnie nadaje się do karmienia dużej ilości osób. Idealna mieszanka przypraw, fasoli, mięsa mielonego i dodatkowych warzyw oznacza, że możemy przygotować pyszny i smaczny obiad w krótkim czasie. Pyszne rozgrzewające danie mięsne z odrobiną pikanterii. Pomimo, że lista składników jest długa ale nie zrażajmy się tym, ponieważ większość z nich wrzucamy razem i prawdopodobnie wszystkie mamy w szafce kuchennej. Chili con carne możemy podawać z ryżem ale również świetnie smakuje z makaronem lub z dodatkiem chipsów z tortilli lub pieczonymi ziemniakami.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 600 g mielonego mięsa z indyka
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów
– 1 papryka chili
– 1 szklanka wody
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka kminku
– 3 kostki gorzkiej czekolady
– olej do smażenia
Cebule i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypuje cebulę, gdy nam się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy razem około minuty. Następnie dodajemy mielone mięso. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobrze usmażone. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę, czekoladę gorzką i fasolę. Przyprawiamy i mieszamy. Garnek przykrywamy przykrywką i dusimy około 40 minut.
Odrobina kuchni meksykańskiej w Polskim domu. Chili con carne możemy przechować śmiało w lodówce i sądzę, że podgrzane smakuje jeszcze lepiej!