Chleb brioche. Chleb jajeczny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb brioche. Chleb jajeczny. Ten bochenek chleba jest wyjątkowo miękki, bogaty i maślany. Jest nie tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb, a po części ciasto. To chleb wzbogacony mlekiem, masłem i jajkami, ten chleb ma niesamowicie bogaty smak i przewiewną konsystencję.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Zaczyn drożdżowy:
– ¼ szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka sypkich drożdży
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka mąki chlebowej
Ciasto na chleb:
– ½ szklanki cukru pudru
– 1 łyżka soli
– 8 jajek
– 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
– 5 – 6 szklanek mąki chlebowej
Wierzch:
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut lub do momentu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana. Do mleka z drożdżami wsypujemy mąkę, mieszamy. Powstanie nam grube ciasto. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut by zaczyn podwoił swoją objętość.
Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużego naczynia o pojemności 5 l. Dodajemy jajka, cukier puder i sól. Za pomocą haków doczepionych do miksera łączymy składniki. Mikser pracuje na niskich obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wsypujemy powoli mąkę chlebową.
Na początek dodajemy po dwie łyżki masła gdy ono się połączą z ciastem dodajemy kolejne dwie. Ciasto powinno być miękkie, giętkie i gładkie.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto skończy już wyrastać uderzamy pięścią w środek ciasta aż do spodu naczynia by pozbyć się gazów, które powstały podczas wyrastania.
Formę o wymiarach 11 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wyrównujemy. Ponownie ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut.
Jajko łączymy z wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch chleba.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy chleb przez 30 minut. Ponownie smarujemy go mieszanką jajeczną i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut by ostygł.
Delikatnie wyciągamy go z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Chleb zachowuje swoją świeżość do 2 – 3 dni. Możemy go śmiało zamrozić.
Chleb brioche. Chleb jajeczny jest tak przewiewny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Najbardziej czasochłonną częścią tego przepisu jest czekanie, aż ciasto odpocznie i wyrośnie. Ale kiedy otwieramy piekarnik i nasz dom wypełni się zapachem świeżego chleba będziemy szczęśliwi, że udało nam się poświęcić czas na wykonanie tego pysznego bochenka chleba. Ten chlebek udaje się za każdym razem!