Chleb focaccia. Włoski chleb. Wegański chleb.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb focaccia. Włoski chleb. Wegański chleb. Jest doskonale chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. To idealny przepis na chleb zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych piekarzy domowych! Chleb idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, zup, gulaszu a nawet pokroić w paski i stosować do wąskich kanapeczek. Dzięki składnikom chleb jest naturalnie wegański. Chleb focaccia wypełniany słonecznikiem, sezamem, dynią. Idealny chleb dla każdego!
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 1 płaska łyżka soli
– 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
– 1 łyżka nasion sezamu białego
– 1 łyżka nasion sezamu czarnego
– 2 łyżki pestek dyni
– 1 łyżka ziaren słonecznika
– 2 łyżki oliwy z oliwek
W misce łączymy ciepłą wodę, drożdże, sól, mąkę i ziarna. Za pomoc drewnianej łyżki dokładnie łączymy zawartość miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 60 minut lub do momentu aż podwoi swoją wielkość.
Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy delikatnie ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Po upływie 20 minut wierzch ciasta polewamy oliwą i palcami wbijamy głębokie wgniecenia – aż do spodu na całej powierzchni ciasta. Odstawiamy na kolejne 30 minut by odpoczęło posypujemy ziarnami sezamu.
Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Zmniejszamy temperaturę na 200°C i wkładamy chleb, pieczemy około 20 minut.
Wyciągamy chleb z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do wykonania tego chleba nie potrzebujemy wymyślnego sprzętu. Pomimo, że wykonanie chleba jest zaskakująco proste ale tworzy on bogaty, aromatyczny i miękki chleb.