Chleb owsiany.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb owsiany. Niezależnie od tego czy jesteśmy nowicjuszami w pieczeniu chleba czy też jesteśmy doświadczeni w wypiekaniu domowego pieczywa, pokochamy ten przepis na chleb owsiany! Jest to jeden z najpyszniejszych i najłatwiejszych przepisów na chleb. Chleb owsiany zawiera tylko kilka podstawowych i pełnowartościowych składników takich jak: mąka pełnoziarnista, płatki owsiane i kefir. Owsiany chleb stanie się ulubionym chlebem całej rodziny!
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 1/3 szklanki ciepłej wody
– 1 ½ szklanki płatków owsianych
– 1 szklanką wrzącej wody
– 1 ½ szklanki kefiru
– ½ szklanki brązowego cukru
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 3 szklanki mąki chlebowej
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki soli
Do przygotowania chleba potrzebujemy 3 małe/średnie miski i jedna dużą.
Do pierwszej miski wsypujemy drożdże i wlewamy 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 10 minut.
Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy szklanką wrzącej wody. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Do trzeciej miski wsypujemy cukier brązowy, wlewamy olej, kefir. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Do największej miski wsypujemy mąkę chlebową i pełnoziarnistą. Następnie wlewamy zawartość pozostałych 3 misek.
Całą zawartość miski mieszamy hakami dołączonymi do miksera. Ugniatamy przez 5 minut i odstawiamy na 20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie wsypujemy sól i za pomocą haków kontynuujemy mieszanie przez kolejne 15 minut na średniej prędkości. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Jeśli mamy większą formę do chleba to nie musimy dzielić ciasta na dwie części, jeśli zaś mamy małą formę to dzielimy ciasto na pół. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Umieszczamy w niej ciasto na chleb. Wierz ciasta delikatnie smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Odstawiamy ciasto na 30 – 60 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy chleb przez około 30 – 40 minut.
Domowy chleb smakuje najlepiej w szczególności gdy jest świeżo upieczony, cieplutki i mięciutki. Delikatny chleb na kanapki jest wystarczająco miękki aby nasze dzieci mogły się nim cieszyć i jednocześnie wystarczająco mocny aby można go było stosować do wszelkiego rodzaju kanapek. Chleb owsiany świetnie smakuje z dżemem, masłem słonecznikowym, pasztetem, domową nutellą. Opcji jest wiele by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!