Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem. Kto powiedział, że chleb pszenno razowy musi być gęsty, suchy i bez smaku? Ten bochenek chleba w 100% pełnoziarnisty zawiera rozkoszny smak pszenicy i słonecznika. Chleb pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika, który pokochamy. Jest bardzo zdrowy i naprawdę łatwy do wykonania. Obfity, smaczny, pożywny i zdrowy chleb z domowej piekarni. Chleb jest miękki i idealny do kanapek.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 450 g mąki pszennej razowej
– 220 g mąki chlebowej
– 450 ml ciepłej wody
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 2 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 25 g masła
– słonecznik do posypania
– tłuszcz do smarowania formy
– bułka tarta do posypania formy
Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody oraz dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, miękkie masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Mieszamy i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Następnie z ciasta formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy ciasto na chleb, wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto odpoczęło.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy chleb przez 30 – 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Najlepszy chleb pszenno razowy to najdelikatniejszy, wilgotny, puszysty, świeżutki i domowej roboty! Jest to 100% chleb pełnoziarnisty jaki możemy wykonać w domowym zaciszu. Ten chleb jest idealny do kanapek, tostów lub cieszmy się nim gdy jest ciepły z dodatkiem pysznego masła, które delikatnie rozpuszcza się pod wpływem ciepłego chleba. Przepis ten jest idealny dla początkujących piekarzy. Metoda wykonania tego chleba jest prosta i bardzo łatwa do naśladowania.