Chleb razowy ze słonecznikiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś dobrego. Sądzę, że w każdym domu znajduje się mąka i drożdże, nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec pyszny razowy chleb ze słonecznikiem. Jest to przepis na chleb ze słonecznikiem, który pokochasz! Chleb jest bardzo zdrowy i naprawdę łatwy do zrobienia. Zapach pieczonego chleba jest bezcenny.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 20 g drożdży
– 340 ml ciepłej wody
– 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
– 100 g mąki żytniej
– 100 g mąki pszennej chlebowej
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– 100 g pestek słonecznika
– 20 g pestek dyni
Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, mąki i 120 ml ciepłej wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły.
W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z solą. Następnie wlej zaczyn drożdżowy. Mieszaj drewniana łyżką. Powoli wlej pozostałą część wody i wsyp nasiona. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób i przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki 23×10 cm.
Formę przykryj ścierką i odstaw by ciasto ponownie podwoiło swoją objętość.
Piekarnik nastaw na 210°C i piecz chleb przez 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z formy i odstaw do ostygnięcia.
Szczerze mówiąc – świeżo upieczony chleb jest często tym, na co moje dzieci czekają najbardziej. Ciepły, świeżutki chlebek z dodatkiem masełka… Ten przepis na chleb ze słonecznikiem jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że po 3 godzinach można się cieszyć smacznych chlebem. Chleb jest dość gęsty, ale nie suchy. Cieszmy się smacznym domowym chlebem.