Chleb rozmarynowy z czosnkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb rozmarynowy z czosnkiem. Ten łatwy, chrupiący chleb rozmarynowy z czosnkiem nie wymaga miksera, wystarczy zmieszać składniki i odstawić na kilkanaście godzin. Chleb posiada cudownie złocistobrązowa skórkę na zewnątrz i miękką konsystencję w środku. Jest tak samo dobry ( jak nie lepszy ) niż chleb z piekarni. Chleb rozmarynowy wygląda i pachnie jakby pochodził z piekarni rzemieślniczej, a to sprawia, że czujemy się jakbyśmy wygrali na loterii! Skosztujmy i przekonajmy się sami…
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 szklanki mąki do wypieku chleba
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu
– ¾ łyżeczki pieprzu
– sól
– ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 1 ½ szklanki ciepłej wody
– mąka ziemniaczana do posypania
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany czosnek, sól, rozmaryn, pieprz i drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy ciepłą wodę i ponownie mieszamy aż składniki połączą się ze sobą.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 18 – 24 godziny.
Formę o wymiarach 11×30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką ziemniaczaną. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Przykrywamy chleb ściereczką na kolejne dwie godziny by ciasto podwoiło swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 30 – 40 minut.
Upieczony chleb wyciągamy i możemy zajadać się ciepłym i smacznym chlebem.
Jeśli pragniemy rustykalnego chleba i jesteśmy uzależnieni od czosnku i mamy ogromne zamiłowanie do mocnego aromatu rozmarynu, to warto wykonać chleb rozmarynowy wszech czasów. Czosnek i rozmaryn są absolutnie przeznaczone dla siebie. Chlebek smakuje doskonale! Ten chleb to jedna wielka pokusa, poważnie! Domowy chleb zawsze smakuje najlepiej.