Chleb wieloziarnisty z orzechami bez mąki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb wieloziarnisty z orzechami bez mąki. Prosty przepis na chleb wieloziarnisty dla początkujących i nie tylko. Chleb w 100% wegański! Chleb nie zawiera zakwasu ani drożdży a po upieczeniu jest gęsty i pyszny. Pyszny domowy chleb wieloziarnisty wypełniony niezliczoną ilością ziaren, pestek, orzechów i płatków owsianych. Chleb o cudownie chrupiącej skórce. Chleb wieloziarnisty jest obfity i treściwy, idealny do kanapek. Właściwie jest idealny do spożywania w dowolny sposób.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą a nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka siemienia lnianego
– 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion słonecznika
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki migdałów
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka soli
– 4 łyżki oleju
– 1 ½ szklanki wody
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, wlewamy wodę oraz olej. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 3 godzinę.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na chleb. Wyrównujemy i mocno ugniatamy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut.
Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb nie zawiera mąki a znajdziemy w nim: len, orzechy, słonecznik, dynię oraz płatki owsiane. Kto może oprzeć się bochenkowi domowego chleba, jeszcze ciepłego z piekarnika? Nie ja! A Ty? W tym bochenku jest tyle pysznych składników i wszystkie są dla nas bardzo dobre a do tego jest pyszny! Delektujmy się kromką chleba z masełkiem, odrobina dżemu albo pasztetu bądź pasty.