Chleb z cukinią i marchewką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z cukinią i marchewką. Uwielbiam ciasto marchewkowe, robiłam także babeczki marchewkowe. Teraz nadszedł czas by połączyć cukinię i marchewkę w niesamowitym bochenku. Uwielbiam ten chleb, jest miękki, wilgotny, idealnie nadaję się na kanapki z wędliną, smalcem wegetariańskim lub dżemem. Zrobienie chleba jest bardzo proste i szybkie, więc każdy poradzi sobie z tym wypiekiem.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cukinia
– 1 duża marchewka
– 1 banana
– 5 łyżek pestek słonecznika
– 250 g mąki pełnoziarnistej
– 150 g mąki razowej
– 170 ml ciepłej wody
– 40 g drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 5 łyżek pestek dyni
– bułka tarta do posypania formy
– masło do formy
Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Banana rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy w startych warzyw. Następnie wsypujemy pestki dyni i słonecznika, dodajemy sól, mąkę pełnoziarnistą i razową.
Do pojemnika wlewamy ciepłą wodę i dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy do pozostałych składników. A teraz wyrabiamy ciasto. Dokładnie mieszamy, aby cała zawartość miski się połączyła. Gdy ciasto jest już gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok 1,5 godziny.
Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy je na kolejne 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok 35-40 minut, bądź do suchego patyczka.
Smaczny, zdrowy chleb bez konserwantów, aromatów, spulchniaczy. Wszystko naturalne i zdrowe i taki właśnie chleb powinniśmy jeść.
Smacznego!