Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek. Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu. Bochenek chleba kalafiorowego z czosnkiem i rozmarynem tworzy pyszny chleb dla osób na diecie keto i paleo. Chleb z kalafiora i jajek o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zdrowy i pyszny. Chleb z kalafiora świetnie nadaje na tosty, kanapki i każdy inny zamiennik pieczywa. Chleb z kalafiora możemy kroić bez problemu i traktować go jak zwykły bochenek chleba. Chleb z kalafiora wygląda podobnie do bochenka białego pieczywa chociaż różni się diametralnie.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 10 jajek
– 1 ¼ szklanki mąki kokosowej
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 2 ząbków czosnku
– 2 łyżki posiekaj natki pietruszki
– 6 łyżek masła
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Ugotowany kalafior odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ostudzony kalafior wkładamy do pieluszki tetrowej i wyciskamy nadmiar wody, by kalafior był suchy.
Masło wkładamy do garnka i roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do robota kuchennego wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy żółtka, sól, rozpuszczone masło, posiekane ząbki czosnku, kalafior i ¼ ubitych białek. Włączamy robot kuchenny i czekamy aż cała masa się połączy. Masa będzie gęsta i krucha. Dodajemy resztę białek oraz posiekaną natkę pietruszki i włączmy robota pulsacyjnie aż się połączą wszystkie składniki.
Formę 11×29 cm na chleb wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę kalafiorową.
Wierzch chleba możemy jeszcze posypać rozmarynem i natką pietruszki.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy chleb przez 45 – 50 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy całkowicie przed krojeniem.
Kalafiorowy chleb jest bardzo gęsty i treściwy jest to zasługa jajek i kalafiora. Chlebuś jest lekko wilgotny i soczysty i jednocześnie jest trwały i mocny. Chleb z kalafiora keto, któremu nikt nie da się oprzeć! Kolejnym plusem jest łatwość wykonania. Nie zwlekajmy tylko kupujmy składniki i bierzmy się do wypieku chleba kalafiorowego!