Chleb z mąki orkiszowej. Chleb orkiszowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z mąki orkiszowej. Chleb orkiszowy. Pyszny, lekki chleb domowy, ciasto idealne dla tych co nie chcą używać mąki pszennej do wykonania pieczywa. Chleb orkiszowy ma w sobie gluten, jednak jest on łatwiejszy do strawienia niż gluten pszenny. Chleb orkiszowy jest również preferowany przez wiele osób, ponieważ ma lepszy skład, posiada mniejszą ilość kalorii, ale za to ma więcej białka. Wykonanie tego chleba nie wymaga umiejętności, narzędzi ani fantazyjnych składników. Pyszny chleb wykonay z mąki orkiszowej.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g mąki orkiszowej
– 10 g drożdży
– 60 g margaryny
– 300 ml mleka z płatków owsianych
– 1 łyżeczka soli
– mąka do posypania
Mleko lekko podgrzewamy. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy drożdże, sól i wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione dodajemy roztopioną margarynę, ponownie zagniatamy ciasto.
Ciasto na chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Dzielimy je na dwie równe części. Z każdego kawałka formujemy rulon. Zlepiamy u góry ciasto i przeplatamy. Łączymy mocno na końcu. Ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę lub dwie.
Za pomocą pędzelka smarujemy wierz ciasta wodą i posypujemy makiem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 30 minut.
Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jest to dobry i mocny chleb, który podtrzymuje najserdeczniejsze kanapki. Nie jest to chleb gęsty ani chrupiący jak to zwykle bywa z chlebem żytnim, ale jest bardzo smaczny i zdrowy oczywiście!
Post we współpracy z bio sklep.
CHLEB Z MĄKI ORKISZOWEJ.
CHLEB ORKISZOWY!