Chleb z nasion i orzechów. Chleb bez mąki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z nasion i orzechów. Chleb bez mąki. Przepis na ten chleb jest bardzo łatwy i prosty do wykonania. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali nasion lnu, migdałów, słonecznika, nasion chia i płatków owsianych. Chleb ten jest bardzo smaczny i jest wspaniałą alternatywą dla białego pieczywa. Duża ilość orzechów i nasion pomoże nam poczuć uczucie sytości na bardzo długo. Do wykonania chleba nie potrzebujemy mąki ani drożdży, jest idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 80 g płatków owsianych
– 2 łyżki nasion chia
– 70 g siemienia lnianego
– 140 g słonecznika
– 1 łyżeczka soli
– 70 g migdałów
– 480 ml zimnej wody
Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy wodę i mieszamy przez chwilę i odstawiamy na około 15 minut.
Foremkę do chleba wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy tam naszą masę na chleb. Posypujemy go jeszcze ziarnami słonecznika.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 40 minut. Następnie wyciągamy chleb z formy i papieru i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie chleb jest upieczony, gdy zastukamy w niego usłyszymy pusty dźwięk, to oznacz, że chleb się upiekł.
Wyciągamy chleb z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie chleba nie wymaga dużego wysiłku, ale warto go upiec. Cudownie pachnący i jeszcze lepiej smakuje domowy chleb.