Chleb z oliwkami i czosnkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z oliwkami i czosnkiem. Co możemy powiedzieć o chlebie? Jest pyszny chrupiący, idealny do kanapek! A domowy chleb jest bajecznie pyszny, pachnie oszałamiająco, co jest zabawne, ponieważ jest on tak prostą rzeczą do zrobienia i jest pokorną podstawą naszej diety. Ten przepis na pyszny chleb z oliwkami i czosnkiem jest gwarancją, że domowe pieczywo nie ma sobie równych. Warto dzielić się domowym chlebem z rodziną i przyjaciółmi. Dobra mąka czyni chleb prawdziwym posiłkiem. Kanapka z domowym chlebem smakuje najlepiej na świecie!
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki ciepłej wody
– 4 łyżeczki suchych drożdży
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka oliwek
– 3 ząbki czosnku
– kilka listków bazylii
– 1 łyżeczka sypkiego czosnku
– olej
Do miski wlewamy ciepłą wodę i wsypujemy drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy szklankę mąki, cukier i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, czosnek w proszku i posiekane liście bazylii. Mieszamy. Powoli wsypujemy pozostałą mąkę. Gdy ciasto na chleb jest dobrze wymieszane przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło.
Formę do pieczenia chleba smarujemy tłuszczem. Przekładamy wyrośnięte ciasto. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Wierzch ciasta przecinamy nożem i polewamy odrobina oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. Formę z ciastem na chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i z foremki. Kładziemy na ruszt aby ostygł.
Pyszny, zdrowy i bardzo smaczny chleb z oliwkami i czosnkiem. Piękny zapach chleba roznoszący się po domu to jet to co czyni nasz dom ciepłym i rodzinnym miejscem.