Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi. Pyszny drożdżowy chleb z żurawiną i orzechami włoskimi. Wykonanie chleba chyba nigdy nie było prościejsze. Jest to niesamowicie pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką, miękki w środku i wypełniony dużą ilością orzechów i żurawiny, dzięki czemu każda kromka chleba będzie interesująca i niepowtarzalna. Kiedy myślimy o wykonaniu domowego chleba czasami mamy przerażenie w oczach, prawda? Wydaje się nam, że to straszny pomysł, bardzo skomplikowany i ogólnie, że jest to strata czasu by upiec chleb. Sądzę, że ten przepis może zmienić nastawienie do domowego pieczywa i od dziś każdy z nas będzie w stanie wykonać pyszny domowy chlebek.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej do chleba
– 2 łyżeczki soli himalajskiej
– ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 szklanka żurawiny
– ¼ szklanki syropu klonowego
– 1 ½ szklanki ciepłej wody
Orzechy siekamy.
Mąkę, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy drewnianą łyżką by składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę.
Do pojemnika wlewamy ciepłą wodę i wlewamy do niej syrop klonowy. Mieszamy dokładnie. Woda nie może być zbyt ciepła ani zbyt zimna to może zabić drożdże i chleb nie wyrośnie. Wodę z syropem klonowym wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewniana łyżką bardzo dokładnie. Ciasto będzie lepkie ale to normalne.
Miskę z masą na chleb przykrywamy folią spożywczą i ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 – 18 godzin. Upewnijmy się, że miska jest wystarczająco dużą by ciasto nam nie wypłynęło.
Po upływie 12 – 18 godzin ciasto na chleb przenosimy do formy, którą wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem. Ciasto w formie wyrównujemy i posypujemy mąką i przykrywamy ponownie folią spożywczą. Jednak tym razem pozostawiamy ciasto na 45 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy chleb przez 30 – 40 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i odstawiamy na stojak by ostygł.
Solidny, pyszny chleb żurawinowo – orzechowy, który wykonamy samodzielnie w domu.