Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki, idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania. Chleb, który pachnie niesamowicie gdy się piecze i ten niepowtarzalny smak. Niesamowicie puszysty chleb dzięki zawartości ziemniaków, jest to chleb, który długo zachowuje swoją świeżość. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających ziemniaków po obiedzie.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 500 g mąki chlebowej
– 1 ½ łyżeczki drożdży instant
– 2 łyżeczki soli
– 1 szklanka ugotowanych ziemniaków
– 4 łyżki płatków owsianych
– 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
– 250 ml ciepłej wody
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, zostaw do ostygnięcia i następnie utłuc je tłuczkiem do ziemniaków.
Mąkę połącz z solą, drożdżami, płatkami owsianymi.
Do miski włóż ugniecione ziemniaki, dodaj miękkie masło. Za pomocą haków w mikserze połącz składniki. Dodaj suche składniki i wlej wodę. Mieszaj na niskich obrotach aż się wszystko połączy, przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Może zająć to około 1 godziny.
Następnie wyłóż ciasto na blat i uformuj podłużny bochenek.
Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż ciasto na chleb.
Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut.
Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch chleba wodą i posyp płatkami owsianymi.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz chleb przez 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnij do ostygnięcia.
Gdy masz resztki ugotowanych ziemniaków nie wyrzucaj ich! Mam dla Ciebie znakomity przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków i płatków owsianych. Ten miękki, delikatny chleb jest posypany płatkami owsianymi, które dojadą porcji składników odżywczych. Zamiast kupować chleb, upiecz go sama, ten bochenek domowego pieczywa skradnie serca każdego kto go spróbuje. Chlebuś miękki jak poduszka i ten niepowtarzalny smak. Mówię Ci, niebo w buzi… Nie ma nic lepszego niż świeżo upieczony domowy chleb, który wyciągniesz z własnego piekarnika.