Chlebek bananowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chlebek bananowy. Zdrowa dieta to podstawa, więc staram się by na moim stole gościło jak najwięcej zdrowych i zarazem smacznych produktów. Przedstawię Wam przepis na ciasto bananowo-jabłkowe. Przy każdym kęsie smakuje coraz lepiej. Twoja rodzina je pokocha.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 dojrzałe banany
– 100 gram brązowego cukru
– 1 jajko, rozbełtane
– 1 jabłko
– 70 gram miękkiego masła
– 1 cukier waniliowy
– 170 gram mąki gryczanej
– 1 łyżeczka soli
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozgniatamy banany widelcem, jabłka ścieramy na tarce i łączymy z cukrem, jajkiem, masłem i waniliowym cukrem. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę, sól oraz sodę i dodajemy do bananów. Dokładnie mieszamy składniki. Gotową masę przelewamy do formy, pamiętajmy żeby formę wcześniej posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Pieczemy godzinę. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Pyszne ciasto, robi się je bardzo szybko i tak samo szybko znika. Zachęcam Was moi drodzy do wykanania tegowyśmienitego ciasta, świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska dla nas jak i dla naszych dzieci.
PYSZNI I SMACZNY CHLEBEK BANANOWY!