Chlebek cukiniowy z twarogiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chlebek cukiniowy z twarogiem. Ten przepis na chleb z cukinii i twarogiem jest najlepszy! Ciasto z cukinii i twarogu jest doskonale aromatyczne, nie jest mdłe ani przesadnie przyprawione! Wilgotny, delikatny i miękki pyszny chleb z cukinii, posiekanych orzechów włoskich, twarogu jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego ciasta. Chleb z cukinii i twarogu jest miękki, wilgotny i bardzo prosty do wykonania. Najbardziej dekadencki sposób na zjedzenie zielonych warzyw.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 250 g miękkiego masła
– ¾ szklanki ksylitolu
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka cynamonu
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 średniej wielkości cukinia
Nadzienie twarogowe:
– 500 g twarogu chudego
– ¼ szklanki ksylitolu
– 1 jajko
– 2 łyżeczki mąki
Glazura:
– 4 łyżki cukru pudru
– sok z ½ cytryny
Cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na bok.
Orzechy włoskie siekamy drobno.
Do miski wkładamy miękkie masło, wanilię i dodajemy ksylitol. Za pomocą miksera łączymy całość do momentu aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy jajko i kontynuujemy miksowanie.
W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Mieszamy. Przy pracującym mikserze wsypujemy powoli mąkę do mokrych składników.
Cukinię lekko ściskamy by pozbyć się części soku. Nie wyciskając jej zbyt mocno!
Cukinię i orzechy przekładamy do miski i mieszamy dokładnie.
W osobnej misce łączymy twaróg z jajkiem, mąką i ksylitolem.
Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki przekładamy połowę ciasta, wyrównujemy następnie kładziemy masę serową i na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy z formy.
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy do momentu aż uzyskamy kremowy, biały lukier. Jeśli ma zbyt rzadką konsystencję dodajemy troszkę cukru pudru. Mieszamy. Gotową glazurą polewamy schłodzone ciasto.
Możemy tylko spojrzeć na to ciasto jakie jest bogate w składniki i wilgotne. Ciasto z cukinią i twarogiem z dodatkiem orzechów smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Prawdziwym sekretem jest cukinia i twaróg, które idealnie wypełniają chlebek cukiniowy. Jeśli są tu osoby, które uważają, że warzywa nie powinny mieć nic wspólnego z deserem to powiem tyle – miejmy otwarty umysł.